Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

KRISTINEHAMN

Oljehamnen i Kristinehamn känns som ett minne över 1960-talets rekordår. Oljan översvämmade Europa och hamnar och cisterner fick byggas i snart sagt varenda tätort. Stordriftsfördelar och effektivare transporter har efterhand gjort dessa mellanlagringsdepåer överflödiga.

Även om inte dessa glömda spjutspetsar i moderniseringen syns lika väl som de tomma bensinstationerna från samma tid, är dom ändå uttryck för samma obarmhärtiga ekonomiska omvandlings-
tryck. De blir dessutom snygga ruiner i det värmländska landskapet.

Kristinehamn har blivit en centralort för vårt ruinletande. Som gammal Karlstadsbo känns det lite märkligt att gång efter annan resa upp till den mindre Värmlandsmetropolen. Anledningen till Kristinehamns problem är förstås läget i utkanten av det stagnerande Bergslagen. Omgivningen förlorar befolkning, och stadens egen industri pressas oavbrutet av globalisering och ökad konkurrensen. Ändå tror jag att Kristinehamn kan återhämta sig. Läget vid Vänern är kanonbra, men då måste man också tillåta ny bebyggelse att växa i strandnära områden. Kanske en ny användning för Kroksviks gamla oljehamn!