Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

THE END OF GARY, USA: PART TWO.

Del 2 av Gary för fram historien om de nordliga industristädernas nedgång ända till det senaste amerikanska presidentvalet.

Gary drabbades av alla de förändringstendenser som västvärlden kunde lista upp efter 1955, när bilismen slog igenom och den vita medelklassen flyttade till förorterna. Centrum tömdes och sedan drabbades den syndinriktade delen av ekonomin av en ökad konkurrens från det välstädade Las Vegas-konceptet.

Gary och flera andra städer gick in i en brutal nedåtgående spiral, där befolkningen föll och den ekonomiska aktiviteten minskade. Det skapades allt färre arbeten, samtidigt som kriminaliteten och drogmissbruket ökade. Attraktiviteten i de gamla kärnorna gick mot noll, och snart flyttade också den svarta medelklassen ut.

"White Flight" hade följts av "Black Flight", och framemot 1990 var det mesta över i städer som Gary, Detroit, Youngstown och Flint. Sedan var det egentligen bara en tidsfråga innan de första digitala fotograferna skulle dyka upp för att dokumentera det som hände.

Vi har redan sett hur man lämnade kyrkan, posten och järnvägen i Gary. I det här galleriet får ni se bostadshusen, hotellen, restaurangerna och garagen. Det är på många sätt en skrämmande dokumentation av en av historiens mest dramatiska förfallsprocesser.