Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

VÄNERSBORG OCH TROLLHÄTTANS RUINER

Trollhättan och Vänersborg har minst sagt haft sin fair share av nedlagda industrier de senaste årtiondena.

Wargöns bruk är dessutom ett riktigt intressant ställe. Har själv gillat pappersbruk ända sedan sommarjobbet på Skoghall 1979-80 och igenkänningsfaktorn var hög här.

Dessutom är det en rejäl bit svensk industrihistoria som sitter i väggarna på det numera stendöda pappersbruket: på 1880-talet var det ett av Europas allra största och i början av 1900-talet blev anläggningen utgångspunkten för en ny tung metallindustri i Trollhätteområdet.

Efter flera tveksamma decennier följde till sist den långa Gyllene Tiden på 1950-, 60- och 70-talen. Men den svenska industriella brittsommaren skulle snart gå över i höst, och under 1990- och 2000-talet löste personalneddragningarna av varandra. I slutänden var det den vikande marknaden för tidnings- och telefonkatalogspapper som blev fabrikens öde. Snart dyker kinesiska arbetare upp här, och nästa gång den här fabriken fotograferas kommer den att befinna sig i Konfucius rike.

Tack till Henrik von Klopp, Lars Winter och Leif Ekstöm.

För en gångs skull kommer det också lite reklam här:

Den som vill överföra Super 8 till DVD kan kontakta Leif på 0702-896 192.
e-mail:
leif.ekstrom@holmenpaper.com
Efter 50 år på Wargöns bruk slutar han jobbet den 28 januari 2010 och blir nu sin egen i dvd-branschen. Grattis, säger jag!