Övergivna Platser
Om Jan Jörnmark

Övergivna platser-böckerna
Nya boken: KRISEN

Gästbok
Kalendarium
Forum

Logga in & reg. 

YouTube-kanalen

= kräver inloggningÖP på Facebook
Tipsa en vän om sitenhttp://www.mittdjur.se

EAST ST LOUIS, USA: GAME, SET AND MATCH

Jag kommer aldrig att glömma Wimbledonfinalen 1977. Jimmy Connors hade 6-1 i inbördes möten mot Björn Borg och han var storfavorit även i den här matchen. Efter mer än tre timmar står det 2-2 i set, och Borg går upp till 4-0 i femte. Men matchen vänder, den obarmhärtige Connors kvitterar till 4-4 och tar ledningen med 15-0 i egen serve. Alla tänkande människor inser att det är kört, men sedan händer det ofattbara: Borg vinner åtta bollar på rad och tar Wimbledon för andra gången. Efter det vände statistiken mellan de båda spelarna, och Borg skulle tillbringa 3-4 år som odiskutabel världsetta.

I det här galleriet befinner vi oss i East Saint Louis, där Jimmy Connors växte upp mellan 1952-1965. Eftersom det inte direkt var en stad där tennisen stod högt i kurs lät hans mamma bygga en egen tennisbana och redan vid två års ålder fick Jimbo slå sina första servar på bakgården.

På andra sidan trädgårdsstaketet fanns en av USAs mest industrialiserade städer, men just under de här åren inleddes och accelererade en nedgång som fortfarande inte har slutat. Den stad vi mötte i augusti var på många sätt skrämmande. Å andra sidan fick jag ett fantastiskt tillfälle att se hur efterkrigstidens stora amerikanska omvandling har sett ut i verkligheten.